niedziela, 7 lipca 2013

Pleśniak/olej kokosowy zamiast margaryny.


Dzisiaj po raz kolejny testowałam olej kokosowy tym razem użyłam go jako margaryny podczas pieczenia.
Efekty zadziwiające,gdyby nie jego cena - 40 zł zamówiła bym go już dziś ;)






*Pleśniak*


Składniki:

- 4 żółtka,
- ok 200g oleju,
- 2,5 szkl. mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- kakao,
- dżem,
- 1 szklanka cukru.


Zagnieść kruche ciasto i podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Drugą rozwałkować ,położyć na blaszce i zapiec na złoty kolor(ja niestety nie zapiekłam i jak widać na zdjęciach poniżej  jest ona cienka).
Po zapieczeniu włożyć na nią dżem,użyłam takiego dżemu,najlepiej jak by miał pełno owoców.




Na to pokruszyć ciasto kakaowe ,przykryć je pianą  z białek,wymieszaną uprzednio z 1 szklanką cukru( mi wyszła wyjątkowo dużaaa ale nie miała być aż taka ;)




Na pianę rozkruszyć ostatnią część ciasta białego. Piec ok 45 minut.
Smacznego :)


Po wyjęciu z pieca.







Co do samego oleju ma on bardzo intensywny zapach ,ale nie psuje smaku ciasta,wyczuwalna jest lekka nutka kokosowa. Można również dać mniej cukru bo wyszło bardzo słodkie.



Produkt ten testowałam dzięki uprzejmości http://www.gojishop.pl/  Zapraszam Was również na ich profil na FB  

8 komentarzy:

  1. Przesmacznie wygląda, chyba wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny i zdrowszy niż z margaryną na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja dawno nie jadłam ,,Pleśniaczka,, twój wygląda zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Napewno zdrowszy.
    ALe cena mnie jednak przeraża:(

    OdpowiedzUsuń
  5. cena... :(
    mimo to wierzę w jego "pyszność" ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. też robię takie ciasto :) i do piany z białek dodaję jeszcze truskawkowy lub wiśniowy kisiel :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda baaardzo smakowicie :)

    Zapraszam do siebie: www.magia-testowania.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń