Spagetti zapewne każdemu kojarzy się z mięsem mielonym i sosem pomidorowym.
Kiedyś
jak byłam młodsza zawsze tak jadałam od paru lat robię w innej wersji
która mi bardziej smakuje,a zwłaszcza mężowi. Bardzo czesto robię z
sosami kupnymi i ciężko mi się od nich odzwyczaić,ale ten co dzisiaj
zrobiłam jest o niebo lepszy i zdrowszy. Za gotowanie zabrałam się od
rana gdyż mam małą kuchnię a po południu nie warto robić fotek bo jest
ciemno,do tego kuchenkę mam w takim miejscu ,że jest zupełnie mało
światła więc niektóre fotki są z lampą.
Spagetti z piersią kurczaka.
Trzy
nieduże,pojedyńcze piersi pokroiłam na małe kawałeczki,przyprawiłam:
solą,pieprzem, suszoną bazylią, tymiankiem, słodką i ostrą papryką.
Na rozgrzanej patelni podsmażyłam jedną,posiekaną cebulkę,następnie dodałam do niej mięsko.
Wszystko razem podsmazyłam do miękkości,aby mięso było soczyste,a nie wysuszone.
Około pół kg. pomidorów,ponacinałam i sparzyłam wrzątkiem.
W odrobinie wody namoczyłam parę sztuk suszonych pomidorów.
Na kolejnej patelni znów podsmażyłam trochę cebulki.
Dodałam do niej pokrojone spażonej pomidory ,suszone, pokrojoną świeżą bazylię, trochę natki pietruszki.
Dla
kolorku dodałam odrobinę koncentratu pomidorowego, jeszcze trochę
soli,pieprzu suszonych przypraw,cukru. Pomidory były dość rzadkie bo za
długo trzymała we wrzątku więc delikatnie je zagęśćiłam sypiąć na
wierzch odrobinę mąki :)
Podałam z ugotwnaym makaronem spagetti.
Do dania użyłam suszonych pomidórw firmy Royal Brand :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz