Rodzaje kasz jęczmiennych:
*pęczak,
*kasza jęczmienna perłowa,
* kasza jeczmienna łamana.
Kasza jęczmienna jest dobrym źródłem wit. PP czyli niacyny, skutecznie obniżającej poziom cholesterolu we krwi, rozszerzającej naczynia krwionośne i poprawiającej wygląd naszej skóry.
posiada dużo błonnika i to tego łatwo rozpuszczalnego, więc zapobiega bólom brzucha, wzdęciom i zaparciom.
Aby
wykorzystać najlepiej właściwości kasz jęczmiennych, powinno się je
dobrze wypłukać i gotować na sypko w odpowiedniej ilości wody: np. 1
szkl. pęczaku - 3 szkl. wody, 1 szkl. kaszy perłowej lub mazurskiej -
2.5 szkl. wody - gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn.
Ja dzisiaj ją podałam standardowo z mięskiem,ale mam jeszcze na nia trochę inny pomysł o tym dowiecie się niedługo :)
Podałam ją z karkówką obsmażona na patelni apotem podduszoną z cebulką.
Kasze polałam odrobiną sosu.
Nie jestem raczej jakąś fanką kasz ,ale chyba bardziej wolę taką niż gryczaną.
W smaku jest dobra,delikatna i zdrowa :)
Więcej kasz,ryżów itp znajdziecie na stronie producenta :)
Na zdjęciu są niestety przekłamane kolory,ale o tej porze ciężko aby były naturalne ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz