Biała herbata – napój przyrządzany z pąków liściowych i młodych listków specjalnej odmiany herbaty chińskiej (Camellia sinensis), zbieranych wczesną wiosna, a następnie suszonych metodą naturalną na słońcu, przez co fermentacja jest minimalna. Listki i pąki liściowe, w odróżnieniu od herbaty zielonej, nie są formowane, zachowując swój naturalny kształt.
Podobnie jak zielona herbata, zawiera polifenole i inne substancje wpływające korzystnie na zdrowie. Tradycyjnie produkowana jest zwłaszcza w na północy chińskiej prowincji Fujian, lecz ostatnio wytwarza się ją również poza Chinami, szczególnie w Indiach.
Wbrew nazwie napój nie jest biały, ma barwę bladożółtą. Smak delikatny, pozbawiony goryczy.
Podobnie jak zielona herbata, zawiera polifenole i inne substancje wpływające korzystnie na zdrowie. Tradycyjnie produkowana jest zwłaszcza w na północy chińskiej prowincji Fujian, lecz ostatnio wytwarza się ją również poza Chinami, szczególnie w Indiach.
Wbrew nazwie napój nie jest biały, ma barwę bladożółtą. Smak delikatny, pozbawiony goryczy.
Ja właśnie kończe pić swoją białą herbatkę,schłodzona gasi pragnienie w taki upał ,a może z listkiem mięty i lodem smakowałaby jeszcze lepiej? Szkoda,że nie wypróbowałam jej w takiej wersji.
Już nieraz zachwalałam te torebki,ale są naprawdę rewelacyjne i pierwszy się raz z takimi spotkałam,wszystkie te sklepowe są za delikatne i się rwą a te nie.
Herbata zaparza się na jasny żółto/pomarańczowy kolorek. W smaku również jest delikatna,bez goryczki.
Oj chyba samej białej jeszcze nigdy nie piłam, jedynie w jakiś mieszankach.
OdpowiedzUsuńnie pilam jeszcze takiej..
OdpowiedzUsuńJa piłam tą herbatkę po raz pierwszy :)
OdpowiedzUsuńNie piłam jeszcze białej :)pora skosztować
OdpowiedzUsuń