sobota, 8 czerwca 2013

Rogaliki drożdzowe z marmoladą.


* Rogaliki drożdzowe*  

*60 dag mąki + trochę na posypanie stołu,
*1 margaryna,
* 5 dag drożdzy,
* 2 żółtka,
* białko,
* 2 łyżeczki cukru,
* szczypta soli,
* 200 ml śmietany
* marmolada ( ja użyłam różanej) 

*Wykonanie*

Drożdze rozcieramy w misce z cukrem i śmietaną.
Margarynę siekamy nożem z mąką. Nastepnie dodajemy śmietanę  z drożdzami i cukrem,następnie szczypta soli i jajka.  Wszystko mieszamy i ugniatamy. 
Wałkujemy ciasto i wykrawamy krążki (ja używam spodu od małej tortownicy)  potem dzielimy na trójkąty,nakładamy trochę marmolady i zwijamy. 
Maczamy każdego rogalika w białku następnie w cukrze.
Pieczemy w 160 stopniach na złoty kolor.  

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz