* Rogaliki drożdzowe*
*60 dag mąki + trochę na posypanie stołu,
*1 margaryna,
* 5 dag drożdzy,
* 2 żółtka,
* białko,
* 2 łyżeczki cukru,
* szczypta soli,
* 200 ml śmietany
* marmolada ( ja użyłam różanej)
*Wykonanie*
Drożdze rozcieramy w misce z cukrem i śmietaną.
Margarynę
siekamy nożem z mąką. Nastepnie dodajemy śmietanę z drożdzami i
cukrem,następnie szczypta soli i jajka. Wszystko mieszamy i ugniatamy.
Wałkujemy
ciasto i wykrawamy krążki (ja używam spodu od małej tortownicy) potem
dzielimy na trójkąty,nakładamy trochę marmolady i zwijamy.
Maczamy każdego rogalika w białku następnie w cukrze.
Pieczemy w 160 stopniach na złoty kolor.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz