W tamtym roku pierwszy raz piekłam piernik który robi się dwa tygodnie przed Świętami, był pyszny.
W tym roku też miałam na niego chęc,ale się trochę spózniłam ;)
Niestety nie mam ręki do robienia ciasteczek i w sumie nie wiem czemu,ale chyba jeszcze nigdy nie piekłam pierniczków.
Muszę w końcu wypróbowac jakiś przepis.
Dzisiaj piekłam piernik z marmoladą,szybki do zrobienia i bardzo puszysty.
Przepis zaczerpnęłam z internetu.
W sporym garnku ubijamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
Nastepnie, ciagle miksując dodajemy na przemian mąkę i mleko.
Wlewamy stopniowo olej, mieszamy z kakao, cynamonem, sodą oczyszczoną i przyprawa do piernika.
Na koniec
łączymy z dżemem. Masę przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką
tartą
blaszki,wstawic do nagrzanego do 180 stopni piekrnika i piec ok. 45 min.
Po tym czasie sprawdzic patyczkiem czy gotowe.
Ja piekłam trochę dłużej i wyszło mi aż swie blaszki.
Smacznego :)
Piernik wyszedł miękki,puszysty a skórka chrupiąca, żałuje,że dodałam tak mało marmolady i nie dodałam bakali.
Przyprawa jest aromatyczna i dzięki niej piernik ładnie pachnie.
Przyprawę firmy Ekka oraz wiele innych możecie dostac na stronie firmy EKKA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz