Kto
nie zna fantastycznego smaku pierogów z jagodami albo letniej zupy z
tych owoców? Od czerwca do września w prawie wszystkich lasach,
zwłaszcza iglastych i mieszanych, pełno jest soczystych
ciemnofioletowych kuleczek rosnących na krzewinkach.
Prozdrowotne właściwości czarnych jagód – zarówno owoców, jak i listków – znane są i wykorzystywane od dawna.
Wyciągi
z tych owoców są jednym z najważniejszych środków roślinnych
wspomagających leczenie chorób oczu, gdyż wzmacniają najmniejsze
naczynia krwionośne, dzięki czemu ułatwiają mikrokrążenie w naczyniach
oka.
Są
stosowane w leczeniu tzw. kurzej ślepoty. Czarna jagoda stosowana jest
także w leczeniu zwyrodnienia plamki żółtej, a jak potwierdzają badania,
długotrwałe zażywanie wyciągu z borówki czernicy, bo tak właściwie
czarna jagoda się nazywa, poprawia wzrok u krótkowidzów!
Owoce
jagód są także pomocne w infekcjach układu moczowego, a znajdujące się w
nich flawonoidy (przeciwutleniacze) mają działanie antynowotworowe:
według amerykańskiego departamentu rolnictwa chronią przed rakiem jelit i
obniżają poziom cholesterolu.
Obecne
w listkach jagodowych pektyny, kwasy organiczne oraz potas wspomagają
pracę układu krążenia, a także wzmacniają włosowate naczynia krwionośne,
uniemożliwiając przenikanie do nich cholesterolu. Liście jagód bogate
są także w flawonoidy działające moczopędnie i łagodząco przy
dolegliwościach pęcherza, a glukochinon – substancja podobna w działaniu
do insuliny obniża poziom cukru we krwi.
******
Ja do swojego ciasta użyłam czarnych jagód,pasteryzowanych firmy Polska Róża
Zwykły biszkopt przełożyłam ubitą smietaną 30 i na to jagody.
W smaku pyszne,kolor biszkoptu trochę brzydki bo dodałam kislu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz