sobota, 8 czerwca 2013

Biszkopt przekładany masą śmietanowo-jagodową.

Kto nie zna fantastycznego smaku pierogów z jagodami albo letniej zupy z tych owoców? Od czerwca do września w prawie wszystkich lasach, zwłaszcza iglastych i mieszanych, pełno jest soczystych ciemnofioletowych kuleczek rosnących na krzewinkach.
Prozdrowotne właściwości czarnych jagód – zarówno owoców, jak i listków – znane są i wykorzystywane od dawna.
Wyciągi z tych owoców są jednym z najważniejszych środków roślinnych wspomagających leczenie chorób oczu, gdyż wzmacniają najmniejsze naczynia krwionośne, dzięki czemu ułatwiają mikrokrążenie w naczyniach oka.
Są stosowane w leczeniu tzw. kurzej ślepoty. Czarna jagoda stosowana jest także w leczeniu zwyrodnienia plamki żółtej, a jak potwierdzają badania, długotrwałe zażywanie wyciągu z borówki czernicy, bo tak właściwie czarna jagoda się nazywa, poprawia wzrok u krótkowidzów!
Owoce jagód są także pomocne w infekcjach układu moczowego, a znajdujące się w nich flawonoidy (przeciwutleniacze) mają działanie antynowotworowe: według amerykańskiego departamentu rolnictwa chronią przed rakiem jelit i obniżają poziom cholesterolu.
Obecne w listkach jagodowych pektyny, kwasy organiczne oraz potas wspomagają pracę układu krążenia, a także wzmacniają włosowate naczynia krwionośne, uniemożliwiając przenikanie do nich cholesterolu. Liście jagód bogate są także w flawonoidy działające moczopędnie i łagodząco przy dolegliwościach pęcherza, a glukochinon – substancja podobna w działaniu do insuliny obniża poziom cukru we krwi.

******

Ja do swojego ciasta użyłam czarnych jagód,pasteryzowanych firmy Polska Róża







Zwykły biszkopt przełożyłam ubitą smietaną 30 i na to jagody.
W smaku pyszne,kolor biszkoptu trochę brzydki bo dodałam  kislu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz