niedziela, 22 grudnia 2013

Keks świąteczny



*Składniki*

-bakalie,
-1 kieliszek rumu(ja użyłam odrobiny wódki i zapach rumowy),
- 1 kostka masła,
- 2/3 szklanki cukru,
- rdzeń wanili(ja nie dodawałam),
- 4 jajka,
- 2 szkl. mąki pszennej,
- 1 opakowanie proszku do pieczenia.







Bakalie skrapiamy rumem lub wódką. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy wanilię. Ucieramy i kolejno wbijamy jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem i dodajemy do masy maślano-jajecznej. Dodajemy bakalie,mieszamy łyżką. Pieczemy w 175 stopniach przez godzinę.






Keks jest w smaku super,szybkie i smaczne ciacho. Nie jest suchy ani zbyt mocno wilgotne,polecam ;)

4 komentarze:

  1. Myślałam czy by nie zrobić mini keksów, ale chyba będzie nam za dużo. Zjem u mamy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam keksy i tak naprawdę to czekam właśnie na nie cały rok ;)

    OdpowiedzUsuń