niedziela, 29 grudnia 2013

Ćwikła Staropolska z Piwniczki Babuni

Czas świąt to nie tylko pachnące keksy,serniki,ale również swojska,wędzona czy pieczona wędlina tak mi się właśnie kojarzą święta.
Moja teściowa co roku robi pyszną szynkę w solance,moja jej nie dorównuje smakiem więc w tym roku zrobiłam faszerowany boczek.
Jeśli swojska wędlina to musi być do niej obowiązkowy dodatek- ćwikła!
My zajadaliśmy się Ćwikła Staropolską  z Piwniczki Babuni 












*Skład*





*Boczek faszerowany*

*1 i 1/2 kg surowego boczku,
* 25 dag mielonej karkówki,
* 2-3 ząbki czosnku,
* 2 łyżki posiekanego majeranku,
* 1/2 kajzerki,
* 1/4 szklanki mleka,
* 1 mała cebula,
* 1 jajko,
* 1 łyżka musztardy,
*sól,pieprz




Czosnek obierz,rozetrzyj. Posmaruj nim boczek. Mięso posyp majerankiem,solą i pieprzem. Odstaw na 3 godziny. Kajzerkę namocz w mleku. cebulę obierz,posiekaj.
Do zmielonej karkówki dodaj odciśniętą bułkę z cebulą. Dołóż jajko i musztardę. Wsyp sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrób farsz,rozsmaruj na boczku.
Boczek zwiń ciasno. Roladę zepnij wykałaczkami lub zwiąż bawełniana nicią. Pieczeń ułóż w brytfance,podlej odrobiną wody. Piecz ok 70 minut w 180 stopniach.









Ćwikła ma ładny intensywny kolorek. Jest delikatnie słodka od buraczków i w sam raz ostra,nie za ostra.
Dostępna jest na stronie Piwniczki Babuni

7 komentarzy: