piątek, 8 listopada 2013

Frytki po grecku



Zdrowsza wersja frytek,bardzo smaczna odmiana :)


Składniki:

1/2 szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
Pół dużej cebuli
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki suszone oregano
2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
sól i pieprz
2 duże ziemniaki, pokroić w długie paski

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wymieszać oliwę, sok z cytryny, cebulę, czosnek, oregano i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać na gładką masę. W dużej misce wymieszać pokrojone ziemniaki z 1/4 gotowanego sosu.

Piec 45 min do 1 godziny na złoty kolor.

Resztę sosu dodać do gotowych, upieczonych ziemniaków :)
 
Ja z robiłam z większej ilości frytek,więc proporcje się zmieniły i dodawałam wedle smaku.



6 komentarzy:

  1. Podobnie przygotowuję młode ziemniaki, tylko dodaję więcej ziół i kroję na 2 i na 4, piekę ze skórką. Do tego podaję twarożek z czosnkiem i szczypiorkiem. Ale mi smaka narobiłaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię frytki ale o tym przepisie jeszcze nie słyszałam. zapraszam cie do siebie

    OdpowiedzUsuń
  3. takich frytek jeszcze nie jadlam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. koniecznie muszę wypróbować :) świetnie wyglądają

    OdpowiedzUsuń