środa, 3 lipca 2013

Pizza rogal.


Macie dość tradycyjnej pizzy? Wypróbujcie Calzone ,pizza/rogal. Można Ją robić z różnymi nadzieniami nawet na słodko z nutellą i bakaliami ,ja dziś przedstawiam Wam wersję pomidorową z wędlinką.

Rogala robi się z ciasta drożdżowego.
-1kg mąki ,
- 5 dag drożdży ,
- 2 jaja,
- cukier,sól do smaku,
- woda ok. 2 szklanki,
  Ciasto wyrabiamy dzielimy na mniejsze części ,następnie każdą część wałkujemy na środek nakładamy farsz.

Mój farsz:

- pieczarki,
- kiełbaska (może być zwykła lub szynka,lub inne mięsko)
- pomidory3,
- ser żółty,
- kilka łyżek koncentratu pomidorowego,
- przyprawy,
-może być papryka

Pieczarki przesmażamy na patelni, na drugiej kiełbaska z cebulą.



Wyparzone pomidory,obieramy ze skórki, kroimy i dodajemy do podsmażonych pieczarek.





Nastepnie dodajemy koncentrat i całość wrzucamy na patelnie z kiełbaską.



Mieszamy,przyprawiamy.

Na rozwałkowane ciasto kładziemy plasterek sera,farsz i znów plasterek sera.



Zawijamy i formujemy rogala czy jak kto woli pieroga ;)


Smażymy w garnku na oleju ,na złoty kolor.








Smacznego :))

4 komentarze: